24 Kasım 2013 Pazar

Akvaryumdakiler

Akvaryumumda canlılar;
                        Kiraz karideslerden akvaryumumda baya var. 8 tane eklemiştim başta ama çok çabuk çoğaldılar.




Bunlarda cüce vatozlarımın ( ancistrus dolichopterus ) yavruları.



Minare salyangozu. ( melanoides tuberculata )  Sürekli kumun dibine girip çıkıyorlar. Genelde yavrular çokça kazıyor. Akvaryumdaki artıklarla çok uğraşıyorlar. Kumu havalandırıp kumun altına artıkları aktarıyolar. Doğal gübre ve havalandırma yaratıyolar bitkiler için. Kolay ürüyorlar.

 Dişi ve erkek ancistrus dolichopterus (yavruların ebeveynleri )

Dişi
Erkek



Akvaryumumdaki erkek lepistesin birisi, yetişkin. Önceki paylaşımda anlattığım doğadan aldıklarımdan. Yani akvaryumda doğanlardan değil bu.
Buda önceden paylaştığım erkek.Doğal lepisteslerde diğer lepisteslerde olmayan ( yada benim farketmediğim ) bir özellik var. Renklerini duruma göre değiştiriyorlar. (kur esnası vb. )



23 Kasım 2013 Cumartesi

Doğadan bitkiler

Geçen günlerde doğa gezisi yaptık. Önceden gördüğüm sulak bir alandan bitki topladım. Akvaryuma ekledim topladıklarımı. Akvaryum ortamına uyum sağlayacaklar mı deneyeceğim.

Topladığım yer


Myriophyllum spicatum

Potamogeton nodosus

Bunlar dışında moss ve saz türü daha aldım. Saz emers sazlardan değil. Tamamen su içinde yetişiyor. Moss, java mossa çok benziyor. Yukardaki bitkilerin resimleri örnek resim, kendim çekmedim. Sadece mekan kendi çektiğim resim. Bitkilerin köklerine seranın tablet gübrelerinden yerleştirdim. Tabanda aquaclay ve bitki torfu var. Mossları iki taşa iple tutturdum.Türkiye'de ithal akvaryum bitkileri kadar güzel bitkiler var. Bakalım akvaryumda yetiştirebilecek miyim? Eğer başarı sağlarsam akvaryumda yetiştirdiklerimin resimlerini de ekleyeceğim.  






14 Kasım 2013 Perşembe

Lepisteslerim

Lepisteslerim

Kendi akvaryumumda doğal form lepistesler besliyorum. 2 erkek 7 dişi ve biraz yeni doğmuş yavru var. Bunları Türkiye'den yakaladım. Anavatanı olmamasına rağmen bir kaç sulak alana adapte olmuşlar. Akvaryumumdaki bazı bitkilerde sulak alanlardan toplama.

 İki çift kılıç kuyruk erkeğimden biri

 Spirodella polyrhiza (Doğadan alıp çoğalttığım bir bitki )

Lepistes Akvaryumu Örnekleri

Habitatlarına uygun lepistes akvaryumları balık sağlığı ve yavruların büyük balıklardan kaçıp büyüyebilmeleri için gereklidir. Özellikle su üstü bitkileri çok iyi filtrasyon yaparlar. Amonyak vb zararlı maddeleri filtre ederler.




Lepistes Varyeteleri

Lepistes Varyeteleri

   Lepisteslerin çok çeşitli fenotipleri vardır. Bunlar düz kuyruk, çift kılıç, üst kılıç, halka kuyruk gibi kuyruk şekilleri ve renk farklılıklarıyla ayrılırlar. Bu görüntüleri doğal hayatta da vardır. Bunlardan yola çıkarak üreticiler seçici üretim ile uzun yıllar boyunca göz alıcı boyutlara ulaştırmışlardır. Büyük kuyruklar ve üst yüzgeçli varyeteler üretilmiş, bunlar abartıldıkça yüzmekte ve çiftleşmekte zorlanan doğallığını tamamen yitirmiş lepistesler üretilmiştir.
Kuyruk Şekillerine Göre Varyeteler

Doğal form ve Seçici üretim balığı.

Habitat

Lepisteslerin Doğal Yaşamları
   Lepistesler ekvatoral iklimde yaşarlar. Su  sıcaklığı habitatlarında 18- 28 c' arasında değişir. Güney Amerika'nın amazon nehrinin kollarının olduğu ülkelerinde yaşarlar. Buralardaki su özellikleri asidik ve ph seviyesi düşük sulardır. Suda bulunan çürümüş dal, kök ve yapraklar ph seviyesini aşağıya çekerler. Genellikle predatörlerden saklanabilmek için sığ bölgelerde bitkili, kök ve dalların olduğu alanlarda yaşarlar. Lepistes akvaryumu hazırlarken balıkların sağlıklı yaşayabilmeleri için bu şartlar ayarlanmalıdır. Bitki ve dal parçalarıyla oluşturulan akvaryumlarda yavrular büyük oranda hayatta kalır.


Lepistes habitatına örnek bir video

Lepistes

Lepistesler
   Bu blogu tatlı su balıkları arasında lepistes ve türevlerine ilgi duyan bi hobici olarak actım. Gün gectikçe habitatları, yaşam şartları ve varyeteleriyle ilgili paylaşımlar yapmaya çalışacağım.Genellikle insan elinde kötü duruma getirilmemiş vartelerle olacak paylaşımlarım.
Lepistes nedir? Lepistes canlı doğuran familyasında akvaristler tarafından en çok beslenen - üretimi yapılan balıktır. Anavatanı güney amerika. Amazon nehrinin sığ kollarında yaşıyorlar. Sinek larvaları ve yosunlarla besleniyorlar. 30 gün hamilelikleri sürüyor. 2 yıl civarı hayatları var. Dişinin boyutuna yaşına göre 10 yavrudan 50 yavruya kadar doğurabiliyorlar. 6/ 7,5 ph aralığı sevdikleri su sertliği. Erkekler 3 dişileri ise 5cm civarı boydalar. Lepistesler ''canlı doğuran''dır. Ortama üremek için yumurta bırakmazlar. Doğum zamanı geldiğinde yavrularlar. Bu yüzden canlı doğuran familyasındandır. Tabii ki bu işin görünen kısmı. Memelilerde canlı doğuranları ayıran şey; canlı doğuranlar yumurtalarının kuluçka süresini içlerinde geçirirler. Yumurta çatladığında ortama bırakırlar.